Suomen vaalitutkimusportaali
FI | SV | EN

Vaalitutkimus 2019

Eduskuntavaalitutkimus toteutetaan pian eduskuntavaalien jälkeen huhtikuussa 2019. Tutkimuksen tavoitteena on analysoida suomalaisten äänestyskäyttäytymistä ja lopullista vaalitulosta.

11.12.2018

FNESdata-portaali

Eduskuntavaalitutkimusten muuttujat, kuvailut ja dokumentaatio ovat saatavissa FNESdata-portaalissa.

16.4.2018

Eduskuntavaalidata 2015

Eduskuntavaalitutkimusta varten koottu tutkimusdata on ladattavissa Tietoarkistosta tutkimus-, opetus- ja opiskelukäyttöön (FSD3067 Eduskuntavaalitutkimus 2015). Pääraportti "Poliittisen osallistumisen eriytyminen" julkaisiin heinäkuussa 2015.

7.9.2016

Indikaattorit päivitetty

Portaalin demokratiaindikaattorit on päivitetty vuoden 2015 Eduskuntavaalitutkimukseen sekä tilastotietoon perustuen.

21.12.2016

Huoltoikkuna torstaisin klo 7–10

Etusivu » Artikkelit » Westinen: Populistisella haasteella on monet kasvot

Populistisella haasteella on monet kasvot

Tampereen yliopiston valtio-opin professori Heikki Paloheimo toi Muutosvaalit 2011- yleisöseminaarissa esiin vertailevia näkökohtia Perussuomalaisista populistisena puolueena. Pohjoismaisiin vastinpareihin verrattuna perussuomalaiset kannattavat enemmän pohjoismaisen hyvinvointivaltion säilyttämistä ja sijaitsevat enemmän vasemmalla.

—Suomalaisille politiikka on ylipäätään näyttäytynyt niin monimutkaisena, ettei siitä tahdo saada selvää, ja perussuomalaiset ovat vahvimmin tätä mieltä, Paloheimo kertoi.

Pohjoismaiden populistipuolueilla on myös poliittisina liikkeinä paljon yhteistä.

—Ne pitävät yllä kaksijakoista maailmankuvaa hyviin ja huonoihin. Niillä on idealisoitu kuva menneestä ajasta, jolloin kaikki oli paremmin. Pontta näihin ajatuksiin saadaan nationalismista, Paloheimo kiteytti.

Populismi on nähty vastareaktioksi muun muassa modernisaatioon ja kansainvälistymiseen liittyvään arvoliberalismiin. Moni Perussuomalaisten äänestäjä onkin sitä mieltä, että vähemmistöille annetaan Suomessa liikaa huomiota, ja että rikoksista annetaan liian pieniä rangaistuksia. Perussuomalaiset tavoittelee siis kuriin ja järjestykseen nojaavaa yhtenäiskulttuuria.

—Kun moderni keskusta-oikeisto on omaksunut integraation ja monikulttuurisuuden, populistit ovat jääneet puolustamaan kansallismielistä yhtenäiskulttuuria oikealla laidalla, Paloheimo kuvaili.

Paloheimon mukaan Perussuomalaisten tulevan kehityksen kannalta oleellista on, kuinka pitkään usko poliittiseen muutokseen säilyy, kun puolue jättäytyi vaikutusvallattomaan oppositioon. Aikaisempaa useampi perussuomalainen oli viime vuonna sitä mieltä, että asiat muuttuisivat paremmiksi suhteellisen nopeastikin, mikäli vain oikeat poliitikot ja puolueet pääsisivät päättämään.

Tohtorikoulutettava Jussi Westinen (Åbo Akademi) toi esiin Perussuomalaisten äänestäjien selkeän sijainnin yhteiskunnallisilla ristiriitaulottuvuuksilla. Vuoden 2011 vaalien ilmapiiri näytti suosivan jyrkempiä kannanottoja esimerkiksi EU:n, maahanmuuton, ruotsin kielen, sekä moraali- ja ympäristöarvojen suhteen. Perussuomalaisille ääniä eniten menettäneiden Keskustan ja SDP:n äänestäjät sijaitsivat useimmilla ulottuvuuksilla keskikohdassa.

Esityksiä kommentoineen Helsingin Sanomien politiikan toimittajan Unto Hämäläisen mukaan vanhat suuret puolueet reagoivat haasteisiin lähinnä muuttamalla kuvia kuvioiden sijasta. Kuvioilla Hämäläinen tarkoitti puolueiden toimintaa ja tavoitteita. Kuvilla hän viittasi puolestaan puolueiden kasvoihin, jotka on helpompi päivittää kuin tehdä isoja rakenteellisia tai aatteellisia uudistuksia.

—SDP ei voi vastata huutoon vaihtamalla Jutta Urpilaista pois puheenjohtajan paikalta, joten uskon, että varapuheenjohtajat lähtevät vaihtoon. Tilalle nousee useampia äijiä, oikein tuhtia kamaa Ruotsin demarien tyyliin. Siellä kannatus lähti heti nousuun, kun metalliliitosta siirtynyt Stefan Löfven tarttui ruoriin, Hämäläinen totesi.

Hämäläinen arvioi, ettei Keskustalla ole tippaakaan varaa hyväntahtoisuuteen Perussuomalaisia kohtaan. Hämäläinen viittasi Kimmo Grönlundin ja Jussi Westisen puoluevalintalukuun, jossa Keskustan heikentyneet ydin- ja tukialueet kattavat noin kaksi kolmasosaa Suomen kunnista. Perussuomalaiset nousivat eduskuntavaaleissa eniten juuri Keskustan kannatuksen tukialueilla, ja yrittänevät samaa syksyn kunnallisvaaleissa.

Kokoomuksen Hämäläinen epäili unohtaneen oikeistoisänmaalliset ja integraatioskeptiset kannattajansa. Vaalitutkimuksen mukaan puolueen äänestäjät olivat keskimäärin RKP:läisten ohella kaikkein EU-myönteisimpiä

—Siloposkisten europoikien ohella käyttöä Kokoomuksella voisi olla käyttöä myös toisenlaisille poliitikoille, Hämäläinen arvioi.

Jussi Westinen


Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto & Suomen vaalitutkimuskonsortioMuokattu 2012-04-20