Suomen vaalitutkimusportaali
FI | SV | EN
Etusivu » Puolueiden ohjelmat POHTIVA

Puolueiden ohjelmat POHTIVA

POHTIVA-tietovarantoon on koottu suomalaisten puolueiden voimassa olevia ja entisiä ohjelmia sekä muita keskeisiä poliittisia tekstejä. Tietovarannon on tuottanut Suomen yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto.

POHTIVA:n ohjelmatyypit

Yleisohjelma: puolueen julkaisema perusdokumentti puolueen tavoitteista ja aatteellisista lähtökohdista. Tämän luokan ohjelmat tunnetaan usein myös nimillä periaateohjelma, puolueohjelma, tavoiteohjelma tai pelkästään puolueen ohjelma.

Vaaliohjelma: puolueen julkaisema erityisohjelma tiettyjä vaaleja varten. Käytännössä kyse on eduskunta-, europarlamentti-, kunnallis- ja seurakuntavaaliohjelmista.

Erityisohjelma: puolueen julkaisema ohjelma, joka ottaa kantaa johonkin rajattuun asiakokonaisuuteen tai yhteiskunnalliseen kysymykseen. Esimerkkejä erityisohjelmista ovat mm. kulttuuripoliittiset, liikennepoliittiset, tasa-arvo- tai ympäristöohjelmat.

Vaalimaatti tarjosi erillisen, vaalikohtaisen verkkopalvelun, joka keskittyy yksittäisiin eduskunta- tai kunnallisvaaleihin liittyviin ohjelmiin. Samat ohjelmat löytyvät nyt POHTIVA:sta osana ohjelmakokoelmaa.


Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto & Suomen vaalitutkimuskonsortioMuokattu 2016-03-04