Finlands valforskningsportal
FI | SV | EN
Startsida » Partiernas program POHTIVA

Partiernas program POHTIVA

I informationsreserven POHTIVA finns de finländska partiernas nuvarande och tidigare program samt andra centrala politiska texter samlade. Informationsreserven har skapats av Finlands samhällsvetenskapliga dataarkiv.

Programtyper i POHTIVA

Allmänna program: Grunddokument publicerad av ett parti där partiets mål och ideologiska grunder behandlas. Den här typen av program går ofta under namnet principprogram, partiprogram, målprogram eller enbart partiets program.

Valprogram: Specialprogram publicerad av ett parti inför ett specifikt val. I praktiken är det frågan om riksdags-, Europaparlaments-, kommunal- och församlingsvalsprogram.

Specialprogram: Program publicerad av ett parti där partiet tar ställning till en begränsad ämneshelhet eller samhällsfråga. Exempel på specialprogram är bl.a. kulturpolitiska, trafikpolitiska, jämställdhets- och miljöprogram.

Vaalimaatti var en separat valspecifik nättjänst med fokus på enskilda program med anknytning till riksdags- eller kommunalval. Samma program finns också som en del av programsamlingen i POHTIVA.


Finlands samhällsvetenskapliga dataarkiv & Finlands valforskningskonsortiumUppdaterad 2016-03-04